HETTY HEYTING

Hetty Heyting (geboren op 19-10-'53 te Huissen) studeerde in 1976 af aan de Akademie voor Kleinkunst in Amsterdam. Haar carrière begon in het theater met Kinderkabaret Potvoordrie (voor kinderen) en Theatercollectief Hare Majesteit (voor volwassenen).

Vanaf 1980 spitsten haar activiteiten zich voornamelijk toe op het gebied van radio en televisie. Zij speelde niet alleen in Zeg es Aa en Farce Majeur, maar schreef ook talloze radio- en TV-series voor kinderen en volwassenen. In al deze series was zij ook als actrice te zien en te horen. Onder andere in de TV-comedyserie De Familie Knots ( in 2003 opnieuw op tv herhaald en en op video & DVD verschenen!), en in de TV-comedyserie Steil Achterover (wordt vanaf 25 juli 2005 dagelijks herhaald bij Zappelin).

Als scenarioschrijver leverde ze de laatste jaren voor televisie scripts voor o.a. de politieserie Baantjer en de comedy-series Niemand de deur uit en Verkeerd Verbonden en de IKON speelfilm: Niet alles hoeft gezegd.

Van '91 t/m '97 stond zij weer in het theater met een 4-tal door haar geschreven en gecomponeerde theaterproducties: Eén groot misverstand, Vreemde Trekjes, Bloedlink en Eelt. Deze producties hadden een volkomen eigen verteltrant en werden geprezen om de nieuwe theatervorm die Heyting hiermee introduceerde: een mix van cabaret, toneel en muziektheater met een filmische montage.

In de zomers van '95 en '96 speelde Hetty samen met nog 20 andere actrices mee in de succesvolle theaterkomedie De Gidsen (over een groep padvindsters). Zij schreef ook de liedjes voor deze door Edward Montie geschreven theaterproductie. In 2000 speelde zij met 16 acteurs en actrices in de zomerkomedie Omhoog die stok! , die zich afspeelde in een majorette- en fanfarevereniging. De tekst van dit toneelstuk werd door Hetty Heyting geschreven.

Vanaf september 1998 t/m maart 2001 zetten Hetty Heyting & Martin van den Ham menig (klein & midden-) theater in Nederland op z'n kop met hun cabaret-improvisatie-tour Sneak Preview . In deze succesvolle voorstelling waar werkelijk àlles in kon gebeuren en de totale inhoud (tekst & zang!) van A tot Z ter plekke werd verzonnen en uitgevoerd , werden Martin en Hetty elke avond door 2 andere gasten (collega's uit de theaterwereld) bijgestaan. Elke avond uniek dus.

 

Sneak Preview werd de bunjee jump onder de theatervoorstellingen genoemd!

In maart 2001 overleed (levens-) partner Martin van den Ham plotseling. De in 2002 geboekte Sneak Preview voorstellingen werden echter niet gecanceld. Hetty vatte moed om uit het volslagen niets een solovoorstelling te ontwikkelen met de toepasselijke titel: Ik lijk wel gek. Met 2 seizoenen uitverkochte zalen als gevolg.Hetty speelde dit programma van januari 2002 t/m juni 2003.

Vanaf oktober 2003 bestormde zij de theaters met een splinternieuw soloprogramma getiteld: Van mij mag het. Ze kreeg zo de smaak te pakken dat ze vanaf oktober 2005 het theater in duikt met een gloednieuwe derde cabaretsolo: Een veeg teken.

Klik hier voor een volledig curriculum vitae