WIE ZIJN KNOTS?

 

 

Tante Til

Voluit heet ze Mathilde, deze artistiekerige kunstenares die de kost verdient met haar schilderkunst. (Wel een slordige duizend piekjes per schilderij!) Haar werkterrein is de woonkamer, het salonatelier in Huize Knots. Ze is een excentrieke verschijning: met haar felroze
 

weelderige jurk en glimmende hartjesbril en haar lange sigarettenpijp (terwijl ze nauwelijks rookt). Tante Til heeft een zwierig stemgeluid. Ze is trouwens helemaal dominant en speelt graag de baas. Zelf kinderloos gebleven moedert ze maar al te graag over Hansje, Neef Herbert en Meester Vogel. Ze is ook reuze ijdel maar heeft tegelijkertijd een groot relativeringsvermogen. En een immens rechtvaardigheidsgevoel. Misschien heeft ze daarom wel die speciale gave om mensen die problemen hebben (of maken) te bedwelmen mat haar roze verf. Dan raakt Tante Til opeens in trance, terwijl ze 'een kloddertje roze hiééeerrr en een kloddertje roze dááaarrr' door de ruimte laat schallen. Waar haar slachtoffers dan terechtkomen is niet duidelijk. Op een roze wolk? Maar men knapt er in ieder geval reuze van op.

 

Onkel X
Zijn naam is eigenlijk Frederik en hij is de echtgenoot van Tante Til (die hem altijd 'Frederik lieverdje' noemt). Ooit was hij glazenwasser van het hoofdbureau van politie. Zodoende was hij getuige van menig politieverhoor. Door hem opgevangen gesprekken van rechercheurs waren een grote inspiratiebron voor

hem geweest. Toen Frederik na een val van de ladder werkeloos thuis kwam te zitten raakte hij niet in een dip. Nee, hij besteedde voortaan zijn tijd aan zijn grote hobby: de geheime agent of huisdetective uithangen. Voortaan heette hij Onkel X (zijn codenaam). Dag en nacht staat hij klaar om een mysterie op te lossen, vingerafdrukken te nemen, iemand te verhoren en rond te speuren met zijn loepje in de aanslag. De rest van de familie laat hem maar begaan. Want soms komt hij inderdaad met interessante informatie. Als Onkel X door een filmproducent ontdekt wordt (om te spelen in politiefilms natuurlijk) streelt dat zijn ego enorm. Hij laat zijn snor staan en geniet van zijn nieuwe status.

 

  Opa Knots
Herman Knots is de vader van Tante Til en getrouwd met Oma Knots. Zijn vrouw noemt hem niet voor niks 'ouwe zemelaar', want Opa Knots moppert altijd. Het is een soort tweede natuur geworden. Hij heeft natuurlijk commentaar op zijn vrouw, die vreselijk onhandig is in het
 

huishouden. Maar hij heeft ook een bloedhekel aan kinderen, zegt hij vaak. Die noemt hij 'ettertjes' en 'hyena's'. In feite is Opa bang voor kinderen. Ze zijn hem te spontaan en te onvoorspelbaar en beweeglijk. Hij is ook jaloers op ze, omdat kinderen nog lekker jong zijn en veel meer dingen op school leren dan hij vroeger. En ze geven hem nooit gelijk. Bah! Opa stort liever zijn hart uit bij zijn hond. Dat het een speelgoedhond was maakte niet uit. Dat was juist een voordeel. Dit beest hield zich tenminste koest en gaf hem niet onverwacht een lik over zijn neus. Die hond was de ideale kameraad voor Opa.

 

 

Oma Knots

Wat is ze toch verstrooid en onhandig, die Johanna (zoals haar man Opa Knots haar nog steeds noemt). Vroeger was ze onhandig geweest uit verlegenheid. Dat had Opa Knots toen juist charmant aan haar gevonden. Maar in het huishouden veroorzaakt ze geregeld kleine en grote rampen.

 

En ze was vreselijk vergeetachtig. Toch wijdde ze zich elke dag opnieuw met frisse moed aan haar huishoudelijke taken. Ze is de moeder van Tante Til, die allang blij is dat zij haar handen vrij heeft voor de kunst. Oma Knots heeft een groot moreel besef. Ze is bescheiden en gedienstig en ze cijfert zichzelf vaak weg. Tot ze in aanraking komt met het begrip emancipatie. Dan gaat ze onmiddellijk in staking. Op een heel vertederende manier. Oma Knots is een lief mensje. Vreemde woorden worden chaotisch door haar verbasterd. Maar een geheim is volkomen veilig bij haar. Als ze het tenminste niet per ongeluk verraadt.

.

 

Neef Herbert

Hij is ambtenaar bij de Belastingdienst. Dat betekent een duffe kantoorbaan en collega's die hem nogal eens pesten. Hij werd als kind ook altijd al gepest. Omdat hij heel stijf en streng door zijn ouders werd opgevoed. Hij had nooit kind mogen zijn. Daarom haalt hij nu zijn
 

schade in met zijn verslaving aan speelgoed. Natuurlijk geeft hij alleen in zijn vrije tijd toe aan zijn 'speledingetjes-tic'. Hij wil niet dat zijn collega's er lucht van krijgen. Elke dag wipt hij na zijn werk bij de Familie Knots langs. Zij accepteren hem tenminste wel zoals hij is. En dan kan hij tevens gezellig met tante Til thee drinken en bonbonnetjes eten. Neef Herbert heeft een wonderlijk taalgebruik met veel plechtige ouderwetse woorden. Maar ook met ambtelijke termen ('nota bene) en zelfbedachte woorden en uitdrukkingen ('Ajo altesaam!'). Neef Herbert is een opgewekt groot kind. Met een gevoelige kant.

 

  Hansje
Zij is een achternichtje en is winkelmeisje in de stripboekenruilwinkel van de Familie Knots. Ze is negentien als de serie begint. Ze is heel onzeker van zichzelf. Niet alleen over haar uiterlijk (ze is soms ook wel een beetje een trutje), maar ook over het feit dat ze de MAVO niet heeft afgemaakt. Wat moet er van haar worden?
 

Als ze verliefd wordt op Arend Vogel en het dik aan raakt tussen hen, maakt ze een hele ontwikkeling door. Arend is onderwijzer en jaren ouder en hij heeft gestudeerd, dat merkt ze in allerlei dingen. Ze vindt hem soms ook ouderwets. En een beetje zwaar op de hand. Terwijl zij wil uitgaan en dansen en goedkope romannetjes lezen en liever lui dan moe is. Arend en Hansje zijn het niet altijd eens met elkaar. Over allerlei zaken. En dan ergert Hansje zich dood aan het belerende toontje van Arend. De liefde duurt dan ook niet eeuwig.

 

  Arend Vogel
Arend is onderwijzer en krijgt iets met Hansje. Als hij de zolderkamer betrekt in Huize Knots is het al gauw dik aan. Arend moet oppassen dat hij niet overspannen raakt van de kinderen in zijn klas. Hij bedoelt het allemaal goed, maar soms heeft hij iets teveel last van zijn gevoel voor normen en waarden. Bij het ouderwetse af. En
  hij houdt altijd zijn hoofd erbij. Bij alles. Eigenlijk vindt Arend het wel fijn dat Hansje jaren jonger is dan hij. Heeft hij tenminste de illusie dat hij haar nog een beetje kan sturen en vormen. Maar dat breekt hem aardig op. Voor hij er erg in heeft is hij Hansje al kwijt. Aan een andere, jongere jongen. Arend heeft ook zijn handen vol aan zijn vader, die ziekelijk nieuwsgierig is en zich graag met Arends leven bemoeit. Ook al woont hij nu ergens anders. Tante Til bemoedert hem ook al ongevraagd. Het liefst heeft hij een vertrouwelijk gesprek met Oma Knots. Die snapt hem beter dan wie ook.