WAT IS KNOTS?

 

Een comedyserie van 21 afleveringen die van 22 oktober 1980 t/m 27 februari 1984 op televisie te zien was.
Het is alweer meer dan twintig jaar geleden. Maar de knotsgekke familie die begin jaren tachtig jong en oud aan de buis gekluisterd hield, is nog steeds razend populair.

 

 

 

Misschien wel de belangrijkste bewoonster van Huize Knots is Tante Til, met haar felroze 'kunsterige' jurk en hartjesbril en haar dominante stemgeluid. Haar terrein is het salonatelier waar ze als ware kunstenares menig kloddertje verf op een doek kwakt om daar een slordige duizend piekjes mee te verdienen. Natuurlijk onder het wakend oog van haar man Frederik (Frederik, lieverdje), die ooit glazenwasser was, maar van de ladder viel en nu in zijn eeuwige regenjas (Hands up, Tilletje) zich voortaan als Onkel X toelegt op zijn grote hobby: de huisdetective uithangen.

Een verdieping lager probeert de onhandige Oma Knots tevergeefs in de keuken geen rampen te veroorzaken, terwijl Opa Knots (de ouwe zemelaar) zit te mopperen op de buurtkinderen ('Ettertjes zul je bedoelen!') en met liefde en toewijding zijn zwijgzame hond aait. Dat is eigenlijk een speelgoedhond, maar daar durft niemand het over te hebben.

Neef Herbert is kind aan huis bij de Familie Knots. Regelmatig wipt hij langs om zijn nieuwste 'speledingetje' te laten zien en van Tante Til's bonbonnetjes te snoepen. Als ambtenaar van Belasting is dat de heilzaamste vrijetijdsbesteding na een duffe werkdag op kantoor.

Op de begane grond van Huize Knots is de stripboekenruilwinkel van de Familie Knots gevestigd. Daar kun je speelgoed ruilen tegen stripboeken en andersom. Hansje, het achternichtje, past op de winkel. Het verlegen meisje raakt verliefd op de onderwijzer Arend Vogel die regelmatig in de ruilwinkel komt. En het raakt aan tussen die twee. Het wordt helemaal spannend als Arend de zolderkamer boven in het huis mag bewonen.

Hansje moet best wel op haar tenen lopen bij Arend. Hij is zoveel jaar ouder en wijzer, maar ook ouderwetser en ze verschillen vaak van mening over belangrijke onderwerpen. Uiteindelijk raakt de verkering uit, en dan is het plotseling heel lastig dat Arend boven in huis woont.

Zo heeft iedereen bij de Familie Knots wel eens iets ongemakkelijks aan het handje. Maar als de problemen in Huize Knots de pan uitrijzen - wat vaak gebeurt - is er nog maar één oplossing: de magische bedwelmende roze verf van Tante Til. Die doet wonderen.